خبر فوری:
سهم صنایع و نیروگاه‌ها از گاز، فقط ۱۸۰ میلیون متر مکعب گاز در روز/ روزانه ۶۷۰ میلیون متر مکعب از ۸۵۰ میلیون گاز تحویلی به شبکه در خانه‌ها مصرف می‌شود/ صنایع انرژی‌بر، شامل؛ هلدینگ‌های پتروشیمی و فولادسازها در توسعه میادین گازی سرمایه‌گذاری می‌کنند
محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت، گفت: در ۴ ماه اخیر، تولید گاز و گازوئیل را افزایش داده‌ایم، به طوری‌که میزان تولید گازوئیل با حدود ۶ میلیون لیتر افزایش، در آذرماه، به ۱۱ میلیون لیتر رسید.

به گزارش بورس فوری،محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت، در سومین نشست خود با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با بیان این‌که ناترازی‌ها به یک دغدغه جدی برای مردم، ساختار اجرایی و مسئولان کشور تبدیل شده است، گفت: ناترازی انرژی مربوط به یک دوره کوتاه‌مدت چندماهه یا چندساله نیست، سال‌هاست تدابیر لازم برای سرمایه‌گذاری و توسعه میدان‌های گازی اندیشیده نشده، این موضوع بر مقدار تولید گاز اثر گذاشته است.

سرمایه‌گذاری و توسعه میادین گازی

پاک‌نژاد با بیان این‌که وزارت نفت در حوزه تولید، مسئولیت سرمایه‌گذاری و توسعه میادین گازی را بر عهده دارد، گفت: وزارت نفت تولید گاز را افزایش می‌دهد اما افزایش تولید گاز به تنهایی به حل ناترازی کمکی نخواهد کرد، زیرا اگر تقاضا مدیریت و مصرف بهینه سازی نشود، هر اندازه سرمایه‌گذاری شود، به صورت شتابان و لجام گسیخته، شاهد مصرف بالا و ناترازی مضاعف خواهیم بود.

او با تاکید بر این‌که وزارت نفت در برنامه‌های آینده خود به دنبال افزایش تولید است، تاکید کرد: در یک ماه آینده، چند طرح عمده در حوزه افزایش تولید گاز پیگیری خواهد شد اما قبل از آن، می‌بایست به حوزه مدیریت تقاضا و بهینه‌سازی مصرف بیش از پیش پرداخته شود.

مصرف ۶۷۰ میلیون متر مکعب گاز در بخش خانگی

او گفت: مصرف گاز در حوزه‌های مختلف، از جمله؛ حوزه خانگی، تجاری و صنایع خُرد، در فصل سرما و برودت هوا، شاهد افزایش مصرف گاز هستیم.

او افزود: ۸۵۰ میلیون متر مکعب گاز در روز تحویل شبکه گازرسانی کشور می‌شود، این میزان نسبت به سال گذشته به طور متوسط، ۱۴ میلیون متر مکعب افزایش پیدا کرده است.

به گفته پاک‌نژاد، ۶۷۰ میلیون متر مکعب از گاز تحویلی به شبکه گازرسانی کشور در روز در بخش خانگی مصرف و باقی مانده آن با اعمال محدودیت، بین صنایع عمده و نیروگاه‌ها تفکیک و تقسیم می‌شود. تداوم این وضع به نفع مردم و کشور نیست.

راهکارهای غیرقیمتی وزارت نفت

پاک‌نژاد اعلام کرد: حوزه گاز در بردارنده راهکارهای قیمتی و غیرقیمتی است، در حال حاضر راهکارهای غیر قیمتی برای وزارت نفت در اولویت است، به این معنا که مثلا باید از بخاری‌هایی با راندمان مناسب استفاده کرد، بخش‌های غیردولتی و بخش‌های خصوصی می‌توانند با سرمایه‌گذاری‌ در این حوزه، کمک موثری به تعدیل مصرف خانگی و تجاری ارائه دهند.

ناترازی گاز در تابستان و زمستان

او گفت: در تابستان با ۱۰۰ میلیون متر مکعب ناترازی گاز در روز مواجه هستیم، این عدد در زمستان به ۲۷۰ تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب می‌رسد، در نتیجه چاره‌ای جز افزایش تولید و بهینه‌سازی مصرف سوخت نداریم.

وزیر نفت در عین حال به اقدامات وزارت نفت در ۴ ماه گذشته اشاره کرد و گفت: در ۳ تا ۴ ماه گذشته وزارت نفت به افزایش تولید گاز اقدام کرد در ۴ ماه اخیر، گاز سبکی که تحویل شبکه شده نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۱۴ میلیون متر مکعب در روز افزایش پیدا کرده است. البته عددی که در حوزه گاز خام افزایش داده شده نزدیک به ۲۵ میلیون متر مکعب در روز بوده که بخشی از آن به مایعات و میعانات تبدیل شده و بخشی هم به شبکه سراسری گاز متصل می‌شود که ۱۴ میلیون مترمکعب است.

مدیریت سبد سوخت

او ادامه داد: نیروگاه‌ها به عنوان یکی از بخش‌های مصرف، یک سبد سوخت دارند، این سبد سوخت شامل ۳ حامل انرژی، یعنی: گاز، گازوئیل و مازوت است. مدیریت این سبد سوخت یکی از اقداماتی است که در حوزه نیروگاهی می‌بایست انجام شود به این معنا که در زمان افزایش مصرف گاز در حوزه خانگی، به دلیل محدودیت در تولید، در گاز تحویلی به نیروگاه‌ها محدودیت اعمال می‌شود و بر حسب نوع نیروگاه، تمرکز بر تحویل نفت کوره و نفت گاز است.

وزیر نفت تاکید کرد: امسال، از اردیبهشت ماه دغدغه و نگرانی مسئولان وقت وزارت نفت به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی اعلام شد. دبیرخانه هم ابلاغ کرده که از دهم مردادماه، نیروگاه‌ها مکلف هستند ۴۰ میلیون لیتر در روز مازوت برای مدیریت سبد سوخت نیروگاهی بسوزانند.

او در بیان علت مازوت سوزاندن و مزیت آن توضیح داد: مازوت سوزاندن به افزایش تراز ذخایر نفت گاز و یا گازوئیل در نیروگاه‌ها کمک می‌کند تا به یک سطح پایدار برسد.

دلیل ناترازی کم‌تر گاز در ۱۴۰۲ چه بود؟

وزیر نفت گفت: سال ۱۴۰۲، سال خاصی بود چون ۴ ماه صادرات گاز به ترکیه نداشتیم و آن گاز عینا در کشور استفاده می‌شد که مستندات آن هم موجود است.

او افزود: آن‌چه وزارت نفت می‌توانست انجام دهد نخست، افزایش تولید گاز بود که این اتفاق در مدت سه ماه افتاد و بخش دیگر اقدامات، افزایش تولید گازوئیل بود که به طور متوسط، در ۴ ماه گذشته، حدود ۶ میلیون لیتر افزایش تولید گازوئیل داشتیم که این عدد در آذرماه به ۱۱ میلیون لیتر رسید.

پاک‌نژاد اعلام کرد: در مورد تحویل نفت گاز به نیروگاه‌ها، این عدد به طور متوسط در ۴ ماه گذشته، حدود ۳۵ میلیون لیتر در روز بوده که نسبت به زمان مشابه سال گذشته، ۱۱ میلیون لیتر افزایش داشته است.

او اضافه کرد: یکی از اقدامات انجام شده در حوزه گازرسانی به نیروگاه‌ها، راه اندازی خط لوله‌ای از بندرعباس به رفسنجان بود که زودتر از زمان مقرر به بهره‌برداری رسید. قطعا برای ماه‌های آینده، متناسب با میزان سرمای هوا، گاز در اختیار نیروگاه‌ها و صنایع عمده قرار می‌گیرد تا کم‌تر آسیب ببینند.

قراردادهای ۶ میلیارد دلاری

وزیر نفت اعلام کرد: به زودی از قراردادهایی بالغ بر ۶ میلیارد دلار رونمایی خواهیم کرد. هم‌چنین در حوزه فشار افزایی پارس جنوبی، به عنوان یک دغدغه و مطالبه ملی، پروژه‌ای در دست اجراست. البته این پروژه زمان‌بر خواهد بود اما راهکارهای تامین منابع مالی آن در نظر گرفته شده است.

پاک‌نژاد یادآور شد؛ در حوزه توسعه میادین گازی، قرار است صنایع انرژی‌بر، شامل: هلدینگ‌های پتروشیمی و فولادسازها در توسعه میادین گازی سرمایه‌گذاری کنند تا با افزایش تولید گاز، از ناترازی گاز در حوزه صنعت خارج شویم و صنایع کماکان از گاز منتفع شوند.

0 نظر:

نظر بدهید