بازار سهام و دیگر بازارهای دارایی در ماههای اخیر با رشد قابل توجهی همراه بودهاند. بازارهای دارایی مختلف در حالی با رونق مواجه شدند که تورم نقطه به نقطه همچنان رقم بالایی دارد. از یک طرف رشد بازارهای دارایی و از طرف دیگر تورم، باعث شدهاند تا افراد برای حفظ ارزش پول و رشد سرمایه خود، بیشتر به فکر سرمایهگذاری باشند.
به گزارش بورس فوری، بازار سهام و دیگر بازارهای دارایی در ماههای اخیر با رشد قابل توجهی همراه بودهاند. بازارهای دارایی مختلف در حالی با رونق مواجه شدند که تورم نقطه به نقطه همچنان رقم بالایی دارد. از یک طرف رشد بازارهای دارایی و از طرف دیگر تورم، باعث شدهاند تا افراد برای حفظ ارزش پول و رشد سرمایه خود، بیشتر به فکر سرمایهگذاری باشند.
البته بسیاری از افراد ممکن است بنا به دلایلی، اقدام به سرمایهگذاری مستقیم نکنند. به عنوان مثال، خرید خودرو برای سرمایهگذاری، با ریسک نگهداری مواجه است و خرید خانه به پول زیادی نیاز دارد. از طرفی دیگر، عدم شناخت کافی از بازارهای دارایی باعث میشود تا افراد از سرمایهگذاری مستقیم در آنها، بترسند. به همین خاطر، بهتر است افراد برای سرمایهگذاری از ابزار مالی نوینی به نام صندوق سرمایهگذاری استفاده کنند. صندوقهای سرمایهگذاری از دامنه وسیعی برخوردارند. در ادامه به شناخت انواع صندوقهای سرمایهگذاری، ویژگیها و ساختار آنها خواهیم پرداخت.
آشنایی با صندوق سهامی
صندوقهای سهامی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری هستند. تمرکز اصلی صندوقهای سهامی، سرمایهگذاری در سهام است. سرمایهگذاری در صندوقهای سهامی معمولا برای افراد ریسکپذیر مناسب است. صندوقهای سهامی خودشان دستههای متفاوتی دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
صندوق سهامی عادی، اولین دسته از صندوقهای سهامی
صندوقهای سهامی عادی اولین دسته از صندوقهای سهامی به حساب میآیند. بخش عمدهای از سبد دارایی صندوقهای سهامی عادی از سهام متنوع در صنایع مختلف در بورس تشکیل شده است.
صندوق اهرمی، فرصتی برای کسب سود بیشتر
صندوقهای اهرمی دستهای از صندوقهای سهامی هستند که امکان استفاده از اهرم مالی را برای سرمایه گذاران فراهم میکنند. البته باید در نظر داشت که به دلیل استفاده از اهرم مالی، میزان سود یا زیان سرمایهگذاری در این صندوق مضاعف خواهد بود. یعنی اگر بازار مثبت باشد، سود او بیش از رشد بازار و اگر ضرر کند، میزان ضرر هم بیشتر از بازار خواهد بود.
صندوق شاخصی، همگام با یک شاخص بازار سهام
صندوقهای شاخصی بر مبنای شاخصهای مختلفی، اقدام به تشکیل سبد دارایی میکنند. شاخص کل، شاخص هموزن یا شاخص سهام ۳۰ شرکت بزرگ در بورس از شاخصهایی هستند که صندوقهای شاخصی، سبد دارایی خود بر اساس هر کدام از آنها تشکیل میدهند. در این صندوقها بازدهی صندوق معادل با تغییرات شاخص مربوط به آن است.
صندوق بخشی، امکان کسب سود از یک صنعت خاص!
تمرکز اصلی سبد دارایی صندوقهای بخشی بر یک صنعت یا بخش خاص اقتصاد است. به عنوان مثال، تمرکز سبد دارایی صندوق بخشی-دارویی بر سهام شرکتهای دارویی در بورس است. این صندوقها ریسک و بازدهی بالاتری نسبت به صندوقهای سهامی عادی دارند، به خصوص وقتی یک صنعت خاص تغییر میکند.

صندوق درآمد ثابت، گزینه محبوب روزهای نامطمئن
صندوق درآمد ثابت گزینه مناسب سرمایهگذاری برای ریسکگریزها به حساب میآید. سبد دارایی این نوع صندوق سرمایهگذاری از اوراق درآمد ثابت، اوراق اخزا، سپرده بانکی و مقدار کمی سهام تشکیل شده است. صندوقهای درآمد ثابت از نظر پرداخت سود به دو دسته تقسیم میشوند. صندوقهای درآمد ثابت تقسیم سودی و بدون تقسیم سود. ساختار و سبد دارایی هر دو صندوق درآمد ثابت از نظر سوددهی، شبیه به یکدیگر است با این تفاوت که صندوقهای تقسیم سودی در هر ماه به حساب سرمایهگذارانشان سود پرداخت میکنند اما صندوقهای بدون تقسیم سود، اصل و سود پول را یکجا و پس از درخواست ابطال یا فروش واحدهای صندوق پرداخت میکنند.
البته به جز ریسک گریزها، افراد سرمایهگذاری که تمایل به متنوعسازی سبد سرمایهگذاری خود دارند یا دریافت سود روزشمار در کوتاه مدت را در نظر دارند هم میتوانند در انواع صندوقهای درآمد ثابت سرمایهگذاری کنند.

صندوق های کالایی، راهکاری برای سرمایهگذاری امن در طلا و زعفران
در حال حاضر ، تنها صندوقهای سرمایهگذاری کالایی در بورس، صندوقهای طلا و زعفران هستند. صندوقهای طلا بیشتر دارایی خود را در اوراق شمش یا سکه طلا سرمایهگذاری میکنند در حالی که صندوقهای زعفران عمدتا در گواهیهای زعفران یا محصولات کشاورزی سرمایهگذاری میکنند.
صندوق های مختلط، گزینه سرمایه گذاری با ریسک متوسط!
صندوقهای مختلط یکی دیگر از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که از سبد دارایی متعادلی از سهام و اوراق درآمد ثابت برخوردارند. ویژگی منحصر به فرد صندوقهای مختلط این است که ترکیب سبد دارایی آنها، منعطف است. به این معنی که مدیر صندوق میتواند در زمان رونق بازار سهام، ۶۰ درصد از دارایی صندوق مختلط را به سهام و ۴۰ درصد را به اوراق درآمد ثابت اختصاص دهد و در زمان نزول بازار سهام، این ترکیب دارایی را به ۴۰ درصد سهام و ۶۰ درصد اوراق درآمد ثابت تغییر دهد. به همین دلیل، سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط معمولا برای سرمایهگذاران با روحیه میانهرو مناسب است.
صندوق تضمین اصل سرمایه از انواع صندوقهای مختلط به حساب میآید. این صندوق، شرط دوره ماندگاری دارد و اگر سرمایهگذار در بازه زمانی مشخص شده به سرمایه خود در صندوق دست نزند، در صورت افت ارزش دارایی خود میتواند اصل سرمایهاش را از صندوق پس بگیرد.
صندوق املاک و مستغلات
صندوق املاک و مستغلات یکی دیگر از انواع صندوقهای سرمایهگذاری به حساب میآید. دارایی موجود در صندوق املاک و مستغلات، املاک و مستغلات هستند.
فراصندوق یا صندوق در صندوق
فراصندوقها یک دسته دیگر از صندوقهای سرمایهگذاری هستند که سبد دارایی خود را از صندوقهای سرمایهگذاری مختلف تشکیل میدهند. سرمایهگذاران میتوانند با خرید واحدهای سرمایهگذاری فراصندوق، در صندوقهای سرمایهگذاری متنوعی سرمایهگذاری کنند.

علاوه بر موارد بالا، صندوقهای دیگری نیز وجود دارند که کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. از جمله این صندوقها میتوان به صندوقهای خصوصی، صندوق پروژه و جسورانه اشاره کرد. از آنجایی که صندوقهای سرمایهگذاری از مدیریت تخصصی و سبد دارایی متنوع برخوردارند، سرمایهگذاران میتوانند بدون داشتن دانش و زمان کافی از طریق صندوقهای سرمایهگذاری در بازارهای دارایی مختلف با پول کم سرمایهگذاری کنند.
انواع صندوقهای سهامی از نظر معامله به دو نوع قابل معامله (ETF) و صدور و ابطالی تقسیم میشوند. صندوقهای سهامی قابل معامله را میتوان با جستجوی نماد بورسی آنها در پنل کارگزاری خود خریداری کرد. این در حالی است که واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سهامی صدور و ابطالی را باید با مراجعه به خود صندوق خریداری کرد. البته اگر صندوق سهامی موردنظر از اپ سرمایهگذاری برخوردار باشد، میتوان از اپ سرمایهگذاری مربوطه، اقدام به خرید واحدهای سرمایهگذاری آن کرد.
- ارسال شده در 1403/11/24
- کد خبر: 44540